Jan Schouten mag van coalitie blijven zitten

Wethouder Jan Schouten heeft nog steeds de steun van de coalitiepartijen, maar is de steun van de oppositie kwijt. Tijdens de raadsvergadering van 26 februari kreeg de motie van afkeuring van de VVD tegen wethouder Schouten van Progressief Uitgeest de steun van de voltallige oppositie van PvdA, Uitgeest Lokaal en de UVP. Alleen omdat de coalitie de rijen sloot, haalde de motie geen meerderheid en werd hij verworpen.

Zoals was aangekondigd stelde de VVD Uitgeest scherpe vragen over het uitblijven van beleid op het gebied van de Ruimtelijke Ordening en over het   tot dan toe gevoerde beleid door wethouder Schouten ten aanzien van het  opstelterrein en de bijdrage aan de A8-A9 van €700.000,-.   Onder meer vroeg de VVD Uitgeest of de wethouder iets kon zeggen over de compenserende maatregelen die hij in de onderhandelingen had binnen gehaald. Tot verbijstering van de oppositie weigerde de wethouder om de vragen te beantwoorden. Volgens wethouder Schouten waren de vragen te laat ingediend en zou hij deze schriftelijk beantwoorden.

"Onacceptabel!", aldus een verbolgen Karel Mens, fractievoorzitter VVD Uitgeest, "Deze vragen zou een wethouder vanuit zijn hoofd moeten kunnen beantwoorden. Wat heeft wethouder Schouten binnengehaald voor Uitgeest? Wat krijgt Uitgeest als compensatie voor het opstelterrein? Niets moeilijks, als dit niet te beantwoorden is, dan is er blijkbaar geen antwoord anders dan: Ik weet het niet, of NIETS! Het gaat niet om diep inhoudelijke vragen, maar het gaat om een toelichting door de wethouder over gesprekken die hij zelf zou hebben gevoerd. Het feit dat deze wethouder niet kan terugkoppelen over gesprekken die hij heeft gevoerd, geeft te denken over de inhoud van deze gesprekken."

Wethouder Schouten bleef volhouden dat de vragen te laat waren ingediend en dat hij deze schriftelijk gaat beantwoorden. "Dit doet de vraag rijzen wat deze wethouder aan het doen is, wanneer hij zijn ambtenaren moet vragen wat hij moet antwoorden op vragen over zijn eigen functioneren...", zegt Karel Mens, "Wie bestuurt Uitgeest nu? Is dat de wethouder? Of zijn dat de ambtenaren? Volgens mij moet de wethouder altijd de vragen over het gevoerde beleid kunnen beantwoorden, zonder dat ambtenaren dat moeten influisteren. Wethouder zijn betekent dat je niet alleen elektrische auto's in ontvangst neemt, maar ook inhoudelijk naar de raad komt en je niet achter een niet bestaande procedure verschuilt over het indienen van vragen."

De VVD Uitgeest kijkt ondertussen reikhalzend uit naar de antwoorden van de wethouder en gaat vol vertrouwen het debat wederom met de wethouder aan in de volgende raadsvergadering. Daarbij hoopt de raad ook op inbreng van de burgers van Uitgeest.

Bestuur en fractie VVD afdeling Uitgeest