Algemene Beschouwingen 2015

Er is een nieuw college aangetreden en het coalitieoverleg heeft geleid tot een zogenaamd “collegewerkprogramma”. In het stuk wordt aangegeven dat hierin niet het commitment met de raad wordt vastgelegd omdat het niet past in het duale stelsel. Met een raadsmeerderheid van slechts een zetel zou je verwachten dat waar mogelijk bredere steun wordt gezocht, maar dit vindt deze coalitie niet duaal. Volgens de VVD is in de uitleg van dualisme iets misgegaan want het resultaat is een strak monistische aanpak waarbij college en coalitiepartijen nog meer intern overleggen dan ooit tevoren. Om dit zoals in het werkprogramma staat “een transparante bestuursstijl’ te noemen roept de vraag op of deze vlag de lading dekt. Op die transparantie kom ik later in onze bijdrage nog terug. De uitwerking van het collegewerkprogramma ligt volgens het college hier voor ons.

Algemeen Bestuur

Voorzitter,

Onder uw uitstekende aansturing heeft de vorige raad een groot aantal moeilijke besluiten genomen. Nimmer in de geschiedenis van Uitgeest zijn in zo’n korte tijd zoveel lijnen naar de toekomst uitgezet. De financien zijn weliswaar nog steeds een zorgenkind en feitelijk onvoldoende om het voorzieningenniveau in deze gemeente op peil te houden dan wel te moderniseren. Wel is een einde gemaakt aan oplopende tekorten vanwege dalende rijksinkomsten en het ontbreken van een passend bouwprogramma. De burgers van Uitgeest hebben hier een hoge prijs voor betaald.

De beslissing tot het aangaan van een ambtelijke samenwerking met de Buchgemeenten heeft inmiddels geleid tot intensief overleg met onze Buchpartners zowel op ambtelijk, bestuurlijk als op raadsniveau. De gemeenteraad heeft een motie aangenomen om ook een onderzoek te doen naar een bestuurlijke fusie.  In het collegewerkprogramma wordt wel aangegeven tot wanneer dit  niet wordt onderzocht maar niet wanneer dit onderzoek wel gaat plaatsvinden. Dit vinden wij niet zo transparant.  Graag uw reactie.  De VVD onderkent dat er verschillend over fusie binnen de Buch wordt gedacht, maar rekent erop dat Uitgeest er daadwerkelijk aan gaat werken om dit tot stand te brengen.

Graag verzoekt de VVD om uw voornemens ten aanzien van het vergroten van de rol van inwoners en organisaties in het kader van het zgn.participatiebeleid nader toe te lichten. Welke kaders gaat u meegeven aan de ambtelijke organisatie - al of niet in buchverband – om hier uitvoering aan te geven.

Openbare Orde en Veiligheid

Voorzitter,

De bijeenkomst van 20 oktober jl. waarin burger worden meegenomen in de mogelijkheden om zelf ook bij te dragen aan een veilige woonomgeving vinden wij een goed initiatief en wij hopen dat uw college dit verder stimuleert en waar mogelijk faciliteert.

Verkeer, vervoer en waterstaat 

Voorzitter,

Op het terrein van verkeer heeft Uitgeest nog een aantal uitdagingen liggen. De grootste is uiteraard de opstelplaats van de treinen. De VVD ziet in deze kwestie nog eens het belang onderstreept om hierin een gezamenlijke weg te bewandelen, zo mogelijk samen met de omliggende gemeenten. Tot nu toe zijn we het vooral eens over het feit, dat we het geen van allen willen.  Als we er niet uitkomen rolt er een voorkeurskeuze van Prorail uit die Uitgeest met grote inbreuk op de leefbaarheid rond het stationsgebied opzadelt. Zoals een inspreker op 23 oktober jl. terecht aangaf is stil zitten en afwachten geen optie.  We kunnen wel afwachten of Beverwijk een ei gaat leggen over een opstelplaats binnen haar gemeentegrenzen maar als dat onverhoopt geen haalbare zaak blijkt te zijn moet Uitgeest een voorstel achter de hand hebben. De VVD is tegen een opstelplaats in Uitgeest, maar vraagt uw college welke stappen worden gezet als onverhoopt Uitgeest toch wordt aangewezen. Welke randvoorwaarden kunnen dan worden ingevuld, bijvoorbeeld ten aanzien van de uiteindelijke plek,(andere zijde A9)  de beperking van lichtverspreiding en van geluid.

Afhankelijk van uw reactie in deze zijn wij voornemens hiervoor een motie in te dienen.

Voorzitter,

De VVD is blij met de voortvarendheid waarmee het onderhoudsplan voor wegen is opgepakt als onderdeel van een aantal andere beheersplannen. Daarvoor onze complimenten aan de wethouder. Dit zijn primaire taken van een gemeente voor haar burgers en dat steunen wij van harte.

Uw college geeft aan dat er wordt samengewerkt aan beleid voor oplaadpunten voor electrische auto’s. Met alle respect voor een gezamenlijke inspanning, maar moet u niet zelf gaan onderzoeken in de wijken hoe u hiermee kunt omgaan? Is dit niet bij uitstek een zaak om samen met bewoners uit de wijk te bezien welke mogelijkheden er zijn voor openbare en particuliere oplaadplaatsen. Graag uw reactie hierop.

Economische Zaken en Ruimtelijke ontwikkeling

De gemeente ziet het als een taak voorwaarden te scheppen die bijdragen aan een gezond ondernemersklimaat, zodat ondernemers bereid zijn en blijven om te investeren in hun bedrijf in Uitgeest.

De gemeente ziet het als een taak voorwaarden te scheppen die bijdragen aan een gezond ondernemersklimaat, zodat ondernemers bereid zijn en blijven om te investeren in hun bedrijf in Uitgeest.

Dit, voorzitter, is de eerste zin van het programma 3 voor Economische zaken. De VVD heeft de neiging om dit nog enige malen te herhalen want wij vragen ons af of het college dit wel gelezen heeft.

Van diverse kanten krijgen wij klachten van ondernemers over de weinig flexibele houding die zij ontmoeten in dit huis. Ideeen over de locatie van Bobs Saloon vinden geen genade in dit huis. In plaats van dit in de commissie te bespreken worden ondernemers het bos ingestuurd. Dat de formule van de Bobs zijn langste tijd heeft gehad is kennelijk niet uw probleem. In uw collegewerkprogramma heeft u het over revitalisering van het bedrijven terrein en koppelt daar een combinatie aan van wonen en werken en afbouw van zware categorieen. Welke bedrijven bedoelt u. Geeft u eens aan welke bedrijven u het werken onmogelijk wilt maken in Uitgeest. Is dat De Boer Staal die nota bene zijn nek heeft uitgestoken om dit voormalige OGEM-terrein mede in te richten tot een fatsoenlijk bedrijventerrein. Weet u welke werkgelegenheid daar wordt gegenereerd, direct en indirect. Heeft u zich wel eens gerealiseerd wat een combinatie van wonen en werken betekent voor het overgrote deel van de bedrijven die zich daar hebben gevestigd. U noemt dat revitalisering?  De VVD noemt dit regelrechte afbraak van het bedrijventerrein. Als uw ambities worden bewaarheid hebben tal van bedrijven hun langste tijd  gehad door de milieubeperkingen die gekoppeld zijn aan wonen op het bedrijventerrein.

Ten aanzien van de kassen van Baars zit er weinig gang in. Inmiddels neemt het college openlijk afstand van het besluit van de raad om twee van de mogelijke drie fases uit te voeren. Dit omdat op dit moment de provincie slechts een fase zou toestaan. Een discussie hierover met de raad vond het college niet nodig. Wordt er wel voldoende druk bij de  Provincie gelegd? Wordt dit ambtelijk of bestuurlijk gedaan? Welke argumenten heeft u ingebracht?

In de begroting kondigt het college aan dat er een structuurvisie wordt vastgesteld waarin  Uitgeest, met in achtneming van het raadsbesluit over de Limmerkoog (wat men overigens ook weer beperkt) niet wil bouwen buiten bestaand bebouwd gebied.  Voor het gemak koppelt men hier ook een termijn tot 2030 aan.  Mijn vraag aan het CDA is om men deze visie deelt of dat men inderdaad hier duaal in zit. Welke ruimte krijgen bijvoorbeeld ondernemende agrariers in uw visie? Of is dit de prijs voor deelname in deze coalitie en laat u dit standpunt bij de volgende verkiezingen weer varen.

Voorzitter, waarom wil dit college een nieuwe structuurvisie. Wat wil het college veranderen ten opzichte van de huidige structuurvisie? De vorige discussie hierover verzandde in “wil niet, kan niet en mag niet” van de PU. Waarom nog een keer vastleggen dat men niets wil.  Dit noemen we ook wel “je kop in het zand steken”. Maar wat wil je. Een struisvogel is ook een soort weidevogel en weidevogels, daar is deze coalitie dol op.

Daarom wilt u buiten het bestaand bebouwd gebied niets en binnen het bestaand bebouwd gebied komt u met geen ander initiatief dan afbraak van het het bedrijventerrein. Ja, hoor ik enkele PU raadsleden al zeggen. Er is de afgelopen tijd toch ook gebouwd. Ja dat klopt dames en heren, maar dat was de Huttenweek. Die was dan ook zeer geslaagd.

Vanwege het uitblijven van actie of informatie heeft de VVD nog de volgende vragen aan het college.

Wat is het standpunt van het huidige college voor bouwen op de Terp? De projectontwikkelaar van de Terp heeft aangegeven dat hij aldaar een nieuw zwembad zou aanleggen wanneer de woningbouw aldaar akkoord is. Wat is de status?

Wat is de stand van zaken met betrekking tot de nieuw te bouwen seniorenwoningen bij locatie bibliotheek in samenwerking met ViVa!?

Heeft uw college al nagedacht over het bouwen rond het spoor. Gelet op alle mogelijkheden en ontwikkelingen hadden wij verwacht dat u met een stedenbouwkundige visie zou komen. Of wilt u de discussie over de structuurvisie hiervoor gebruiken.  Dat past bepaalt niet in het college werkprogramma dat u voor uzelf heeft vastgesteld en als leidraad voor uw begroting wordt gebruikt. Zijn er al plannen in voorbereiding. Zo nee, waarom niet.  U kunt hierbij niet schermen met de provincie die het niet wil, want het past volledig in hun beleid.

De VVD is zeer tevreden met de inspanningen die wethouder Spaanderman heeft gedaan ten aanzien van de verkoop van kavels aan de Dije. Onze complimenten.

Onderwijs

Voorzitter,

Al enkele jaren vragen wij uw college om in gesprek te gaan met de schoolbesturen over de staat van het onderwijs in Uitgeest. Vorig jaar vroegen wij u andermaal om de contacten met de schoolbesturen aan te halen zodat de gemeenteraad tijdig mee kan denken in het vinden van oplossingen en niet met beslissingen wordt geconfronteerd die eigen al direct onomkeerbaar zijn. Hier is niets mee gedaan en het beeindigen van de activiteiten van de Paltrok kon alleen nog voor kennisgeving worden aangenomen. Het gevolg is dat in het noordelijk deel van Uitgeest geen openbaar onderwijs meer wordt aangeboden. Wat gaat het college doen om te bewaken dat het aanbod met een goede spreiding over de wijken in stand blijft.

Cultuur en recreatie en sport

Voorzitter,

De afweging die gevraagd wordt van ons als raad op het onderdeel cultuur en recreatie is een zeer moeilijke. De VVD vindt het fantastisch dat vrijwilligers bereid zijn gevonden om zich in te zetten voor Uitgeest.  Daarbij vraagt de VVD zich wel of het tot een verantwoorde exploitatie kan komen. Met name het onderdeel veiligheid vindt de VVD een probleem. Het gaat hier om een zwembad met meerdere bassins. De omvang van het huidige zwembad is zodanig dat we heel veel van deze mensen vragen. Wat kunt u ons zeggen over de voorbereidingen voor het nieuwe zwemseizoen.  

Graag horen wij van het college welke inspanningen het college het komende jaar gaat doen om de discussie over het hockeycomplex af te ronden. Op een achterzomernamiddag kunt u de behoefte beschrijven. Daar zijn NSF en KNHB-normen voor. Wanneer horen wij van u wat uw standpunt is in deze.

Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening

Het komende jaar zal duidelijk worden of de voorbereiding van de decentralisaties voldoende zijn geweest. De VVD geeft het college de ruimte om hierover goede afspraken te maken. Wij realiseren ons dat deze taak een lastige is en wij zullen u – in het belang van een goede overgang naar deze nieuwe situatie – hierin steunen. Ook al vraagt uw college dit niet van ons. Er is voor 2015 nog voldoende financiele ruimte voor voortzetting van het clientgebonden budget in het kader van de WMO.  Hoe denkt het college dit voor 2016 in te gaan vullen. Moeten de zorg ontvangers rekenen op een aanzienlijke korting of gaat u besluiten tot aanvulling van het budget dat hiervoor van rijkswege beschikbaar wordt gesteld. Veel zorgontvangers maken zich nu al grote zorgen en duidelijkheid is in ieders belang. We weten dat de drie decentralisaties een uitvoeringsopgave bij de gemeente neerlegt, zonder dat de oude budgetten meegegeven worden.  Wanneer kunt u ons informeren over de hoogte van de financiele risico’s van deze decentralisaties.

Algemene dekkingsmiddelen

Voorzitter,

Het college kiest voor lastenverzwaring boven verhoging van eigen inkomsten door een bescheiden groei. Het college geeft op het terrein van de Ruimtelijke Ontwikkeling het beeld af van een motorrijder die zijn fraaie snelle motor wel keihard stationair laat draaien maar geen meter vooruit komt.

Dure benzine wordt verbruikt maar het levert niets op. De kansen laat dit college liggen. Dan is lastenverzwaring het enige middel nog om niet verder te hoeven bezuinigen.

Hoever uw college de lasten wil verhogen is allesbehalve transparant. De VVD-Uitgeest heeft in het kader van de moeilijke financiele situatie in de vorige raadsperiode haar verantwoordelijkheid genomen en voorlopig ingestemd met het voornemen om in 2015 de tarieven met 10% te verhogen en daarbij aangegeven dat zij de noodzaak tot daadwerkelijke invulling nog nader zou bezien. Wie schetst onze verbazing als het college opeens een extra verhoging vanwege inflatiecorrectie uit de hoge hoed tovert.  Waarom past u die 1,5% inflatiecorrectie niet toe op de subsidies en overige budgetten. Wij verzoeken u de inflatiecorrectie bovenop het voorgenomen percentage van 10% te laten vervallen. Hoewel het niet aan ons is om hiervoor dekking aan te geven -  nu het de uitvoering van een eenzijdige collegewerkprogramma betreft - geven wij u als suggestie mee om het extra bedrag van 20.000 euro dat u vraagt in programma 0 te laten vervallen. Het bedrag is niet nader onderbouwd en komt daarmee over als zakgeld voor wethouders die goede sier willen maken.  Zonde van het geld. Veel van onze inwoners krijgen ook geen inflatiecorrectie dit jaar. Daarnaast is de VVD Uitgeest van mening dat er geen noodzaak is aangetoond voor het verhogen van de andere tarieven en heffingen met de inflatiecorrectie. 

Mocht u dit voorstel niet overnemen, dan zal de VVD hiertoe een motie indienen.

Tenslotte - Voorzitter - dankt de VVD Uitgeest allen die in dit huis hebben bijgedragen aan het voorbereiden van deze begroting.