Nieuw raadslid klaar voor de toekomst

Met het plotselinge aftreden van Arjan Vroon ontstond er een lege stoel in de raadsvergadering in de VVD gelederen. Kees Schouten, de nummer 3 op de kieslijst, was overvallen door de snelheid waarmee een beroep op hem wordt gedaan om de zetel in te vullen. Toch heeft hij er niet lang over nagedacht en reageert hij positief op het verzoek van het bestuur. Gedurende de komende weken zal het proces tot benoeming in de raad plaatsvinden.

"14 Jaar geleden ben ik in Uitgeest komen wonen," aldus Kees Schouten, "dat was eigenlijk uit opportunisme, want de huizenprijzen lagen hier lager dan in de omliggende gemeenten." Maar na een aantal jaren is hij helemaal verliefd op het dorp geworden. Zo erg dat hij zelfs de brouwerij in het dorp is gestart en zich nu ook op de gemeentelijke politiek wil storten. Het dorpse karakter in combinatie met de goede verbindingen naar steden als Haarlem, Alkmaar, Amsterdam en zelfs Den Haag, Leiden en Utrecht, maken Uitgeest tot een uniek dorp. Waar vind je zoveel rust, zoveel historie en tegelijk zoveel verbindingen met de rest van Nederland als in Uitgeest? Juist die kwaliteiten wil hij behouden en versterken. "Ik zou heel graag willen zeggen: Ich bin ein Uitgeester," zegt Kees Schouten, "maar dat zou onrecht doen aan de mensen die er al generaties wonen". Hij voelt zich enorm verbonden met het dorp, maar erkent dat hij niet dezelfde wortels heeft als de echte ras-uitgeester. Daarom wil hij in de komende raadsperiode de dialoog gaan zoeken. Een dialoog met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Wat maakt Uitgeest nu echt Uitgeest en hoe kunnen we dat behouden en versterken? Kees Schouten wil zich op vier punten richten: veiligheid, behoud van het dorpse karakter, de zorg dichtbij de Uitgeesters en een nieuw stationsgebied.

Veiligheid blijft een punt van zorg, we hebben net een golf van inbraken achter de rug en met initiatieven zoals de facebookpagina 112-uitgeest moeten we vol gaan inzetten om Uitgeest weer veilig te krijgen. Zonder de inzet van ons allemaal lukt het de politie in haar eentje niet om dat te bereiken. We moeten allemaal samenwerken aan een beter en veiliger Uitgeest.

Het dorpse karakter moeten we bewaken, dat is de kern van onze identiteit en vooral kwaliteit. Daarom ga ik daar geen uitspraken over doen, dat wil ik van de Uitgeesters zelf horen. Wat vinden zij belangrijk, waar moeten we ons als gemeente druk om maken? Wat ik persoonlijk belangrijk vind, is om mijn boodschappen in de winkels in het dorp te doen, zo behouden we onze middenstand in het dorp en daarmee het aanzicht van het dorp. Teveel dorpen zijn leeg gelopen omdat de winkels zijn gesloten en daarmee het centrum leegbloedde. Dat wil ik voorkomen.

Zorg dichtbij: met de decentralisatie van de zorgtaken door de nationale overheid, krijgt de gemeente straks heel veel te doen om de zorg naar de mensen te brengen die dat nodig hebben. Ik wil er bovenop zitten dat de mensen die zorg nodig hebben die ook krijgen.

Het huidige stationsgebied is een diepe wond in Uitgeest. Het spoor en de provinciale weg snijden Uitgeest nu in 2 dorpen. Bovendien is de verkeersveiligheid onder de maat en ziet het er gewoon niet uit. Daarom moeten we als gemeente een integraal plan ontwikkelen om dat hele gebied op te waarderen. In mijn reguliere werk als regiomanager van VNO-NCW zie ik dagelijks hoe moeilijk het voor kleine gemeenten is om zich staande te houden. Samenwerken met andere gemeenten is van het grootste belang, maar dat moet het ook zijn: samenwerken. Samengaan is een ander verhaal en dat moeten we nog maar eens bezien. We moeten realistische politiek voeren en ons dorp behouden!